Je bekijkt nu Planten op kantoor: tips voor een inspirerende werkomgeving

Planten op kantoor: tips voor een inspirerende werkomgeving

Gestreste werknemers, veel ziekteverzuim en een lage productiviteit: de nachtmerrie van elke werkgever. Maar hoe verhoog je dan het welzijn van je werknemers? Kleine veranderingen in de inrichting van het kantoor hebben al grote resultaten! In deze blog geven wij tips hoe je met meer planten op kantoor een productieve en gezonde werkomgeving kunt creëren. 

De voordelen van planten op kantoor

Van 9 tot 5 ‘opgesloten’ zitten in een stoffig kantoor is geen pretje. Het toevoegen van planten aan het interieur zorgt niet alleen voor meer sfeer, maar levert ook allerlei gezondheidsvoordelen op: 

 • Minder stress en vermoeidheid. Planten zorgen ervoor dat werknemers zich meer kunnen ontspannen en het kantoor als een fijnere werkplek ervaren.
 • Minder blootstelling aan verontreinigde stoffen. Verschillende planten kunnen de lucht zuiveren en de luchtkwaliteit verbeteren. 
 • Minder irritaties door een betere luchtvochtigheid. In veel kantoren is de luchtvochtigheid erg laag, Dit leidt o.a. tot droge ogen en een verstopte neus. Planten die veel water nodig hebben, kunnen het water teruggeven aan de lucht en daarmee de luchtvochtigheid van een ruimte verbeteren. 
 • Minder negatieve stemmingen. Werknemers hebben minder last van depressieve gevoelens als zij werken in een omgeving met planten. 
 • Minder ziekteverzuim. Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers die werken in een ruimte met planten, zich minder vaak ziek melden. 

Naast de gezondheidsvoordelen verhogen planten op kantoor ook de productiviteit en concentratie van werknemers. Bijvoorbeeld door de betere luchtkwaliteit en de frisse geur die planten verspreiden. Daarnaast dempen grote planten geluid, waardoor werknemers minder snel worden afgeleiden. Als laatste hebben planten ook nog eens een positieve invloed op de creativiteit van werknemers. Niet verkeerd, toch? 

Welke kantoorplanten moet ik dan kiezen? 

Sommige planten zijn vanwege hun eigenschappen meer geschikt voor kantoren dan andere planten. Wij hebben een lijstje gemaakt van 5 planten die zeer geschikt zijn als kantoorplant. 

Kantoorplant Philodendron

Philodendron: de tropische plan voor een gezond kantoor

Een tropische sfeer creëer op kantoor? Kies dan voor de Philodendron. Deze populaire kantoorplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is dankzij zijn grote bladeren een indrukwekkende verschijning. De plantenfamilie groeit goed binnenshuis en heeft weinig verzorging nodig, waardoor je kan profiteren van de voordelen met een minimale inspanning. De Philodendron behoort namelijk tot de beste luchtreinigende planten. 

Hebben werknemers vaak last van hoofdpijn en vermoeidheid? Dan zit er misschien wel teveel koolstofdioxide in de lucht. De philodendron zorgt voor een betere luchtkwaliteit. 

Tips!

 • Zorg ervoor dat de plant veel daglicht krijgt. Dit heeft een positief effect op de plant. 
 • Geef de kantoorplant in de lente en zomer wat plantenvoeding. Hierdoor krijgt hij mooiere bladeren
 • Maak de plant af en toe schoon, bijvoorbeeld met een vochtige doek. Dit zorgt ervoor dat de bladeren mooi blijven glanzen. 
Kantoorplant citroenmelisse

Citroenmelisse: voor een beter humeur

De citroenmelisse is een bijzondere plant die ook veel in de kruidengeneeskunde wordt gebruikt. Citroenmelisse zou namelijk net als honing een heilzame werking hebben en tot de 18e eeuw dacht men zelfs dat citroenmelisse voor een eeuwige jeugd zou zorgen. 

Als kantoorplant is de citroenmelisse ideaal, omdat deze natuurlijk een heerlijke citroengeur verspreidt. Dit zorgt voor een beter humeur en heeft een positieve invloed op stress. Daarnaast kunnen de bladeren natuurlijk ook worden gebruikt voor een lekkere kop thee. 

Tips!

 • Geef de citroenmelisse regelmatig water. Deze plant houdt wel van een vochtige bodem. 
 • De citroenmelisse kan zowel in de zon als in de schaduw overleven, maar een vochtige en schaduwrijke plaats zorgt ervoor dat de bladeren minder smaak hebben. 
 • Wordt de plant te groot? Dan kan je de citroenmelisse snoeien. De beste periode hiervoor is augustus. 
Kantoorplant Aloë Vera

Aloë Vera: de plant die weinig verzorging nodig heeft

Op zoek naar een plant die weinig verzorging nodig heeft? De Aloë Vera is de ideale plant voor op kantoor. Deze succulent bestaat uit 99% water en kan dus lang zonder water. Daarnaast staat de plant ook bekend om zijn genezende werking. Zo wordt de Aloë Vera verwerkt in allerlei medische en cosmetische producten. 

Voor kantoren is de Aloë Vera een ideale plant, omdat er bruine plekken op de bladeren verschijnen als er te veel chemicaliën in de lucht zitten. Zo weet je direct wanneer de lucht verontreinigd is. 

Tips!

 • Geef de Aloë Vera pas weer water als de grond droog is. De bladeren nemen het water op, dus de grond hoeft niet continu vochtig te zijn. 
 • Zorg ervoor dat de kantoorplant genoeg zonlicht krijgt, anders kunnen de wortels en bladeren gaan rotten. 
 • De Aloë Vera groeit snel. Houd er rekening mee dat je de plant zo nu en dan moet verpotten om ervoor te zorgen dat hij door kan groeien. 
Kantoorplant Ficus Robusta

Ficus Robusta: de moderne plant met een luchtzuiverende werking

Een andere plant die niet veel aandacht nodig heeft, is de Ficus Robusta. Deze plant wordt ook wel de rubberboom genoemd en behoort tot de beste luchtzuiverende planten. De Ficus Robusta heeft een moderne uitstraling en heeft maar weinig licht en water nodig om te overleven. 

Tips!

 • Zet de Ficus Robusta niet in de volle zon. Hierdoor kunnen de bladeren verbranden. 
 • De plant houdt van een constante temperatuur. Het liefst tussen de 16 en 27 graden. 
 • Wordt de plant te groot, dan kan je de Ficus Robusta snoeien. Let wel op! Het witte sap kan voor huidirritaties zorgen en is zelfs giftig bij inname. 
Kantoorplant lepelplant

Lepelplant: de sierlijke plant voor kantoren

Op zoek naar een mooie plant die ook nog eens zorgt voor een betere luchtkwaliteit? De lepelplant is een ideale kantoorplant die maar weinig onderhoud nodig heeft. Net als de Aloë Vera kan de lepelplant prima overleven in donkere kantoren. Wel heeft de plant redelijk wat water nodig. Je hoeft dus niet bang te zijn om de plant te verdrinken.

Kenmerkend aan de lepelplant zijn de witte schutbladeren, die groeien tijdens de zomer. Deze worden vaak voor bloemen aangezien en geven de lepelplant een sierlijke uitstraling.

Tips!

 • Gaat de lepelplant hangen? Geef de plant dan snel wat water. Voor je het weet is de plant weer zo goed als nieuw. 
 • Besproei de bladeren van de lepelplant af en toe met water. Door de plant gezond te houden, maak je tijdens de zomer kans op meer witte ‘bloemen’.
 • Last van insecten? Maak de bladeren regelmatig schoon.

Planten én fotobehang voor een unieke uitstraling

Planten zijn maar de eerste stap naar een inspirerende werkomgeving. Ook de indeling en de uitstraling van het kantoor draagt bij aan meer creativiteit, motivatie en productiviteit. Daarnaast wil je natuurlijk ook indruk maken op klanten en partners die voor het eerst langskomen. Met een unieke uitstraling zorg je ervoor dat ze jouw bedrijf niet snel zullen vergeten!

Naast planten, is fotobehang een originele manier om de natuur naar binnen te halen. Fotobehang is voordelig omdat:

 • Fotobehang weinig onderhoud (en zeker geen water) nodig heeft
 • Deze wandbekleding lang mooi blijft
 • Fotobehang makkelijk in het interieur op te nemen is
 • Fotobehang direct indruk maakt
 • Je al snel meer kleur in het interieur brengt

Zie hieronder hoe planten en de juiste wanddecoraties de beleving in een ruimte kunnen versterken!

Interieuradvies door Tachup?

Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden om fotobehang in je kantoor toe te passen.

Nog meer tips voor planten op kantoor

Ben je helemaal overtuigd van de voordelen van meer planten op kantoor? Speciaal voor jou hebben wij nog wat extra tips!

 • Laat werknemers zelf een plant meenemen. Zo krijg je snel meer planten op kantoor en kunnen je werknemers zelfs een wedstrijdje houden om te kijken wie na een jaar het beste voor zijn plant heeft gezorgd.
 • Gebruik planten als afscheiding om meer privacy te creëren. Grote planten kunnen prima worden gebruikt om een grote ruimte in meer kleine ruimtes te verdelen.
 • Geen groene vingers? Kies dan voor kunstplanten. Veel kunstplanten zijn ook nog eens niet meer van het echt te onderscheiden
 • Niet genoeg ruimte? Kies dan voor hangplanten. Natuurlijk alleen als het plafond het aankan!
 • Kies voor planten met bloemen. Bloemen laten het kantoor er niet alleen beter uit zien, maar zorgen ook voor werknemers met een beter humeur.

Planten zijn een must voor een gezonde werkomgeving. Samen met de juiste wanddecoraties zorg je ook nog eens voor meer beleving.